Przedszkolak się moczy - co robić?

Wszystko o rodzicielstwie, wychowaniu, produktach dla dzieci - jesteś rodzicem? Dołącz do naszej społeczności
Awatar użytkownika
magusia

Przedszkolak się moczy - co robić?

Post autor: magusia »

Do jakiego wieku moczenie nocne można uznać jeszcze za normę, a kiedy to juz problem wymagający leczenia? Macie z tym jakies doświadczenie?
Awatar użytkownika
verciaska

Re: Przedszkolak się moczy - co robić?

Post autor: verciaska »

Kilkoma wpadkami bym się nie martwiła ale jakby to się tygodniami ciągnęło to już bym szukała pomocy specjalisty, zajrzyj na https://suchyporanek.pl/ tam dużo jest informacji na temat moczenia się, co robić, jak pomóc dziecku i kiedy warto iść do specjalisty
Awatar użytkownika
magusia

To się ciągnie od urodzenia. Syn ma ponad 4 lata i jeszcze nigdy nie przespał nocy na sucho. Nie pije przed snem, zawsze zanim pójdzie do łóżka, najpierw musi się wysiusiać, a i tak w nocy pieluchomajtki mokre. Pediatra mówi, że ma jeszcze czas, ale ja nie wiem... Coraz bardziej mi to przeszkadza, córka w tym wieku była już dawno bez pieluchy.
Awatar użytkownika
biasza

Post autor: biasza »

Z tego co czytałam na https://gaboscm.pl/leczenie-nietrzymani ... -u-dzieci/ to wypadki mogą się zdarzać do 5-tego roku życia. Ale wypadki oczywiście, nie to że dziecko się moczy co noc. A potem to już zdecydowanie nie jest normalna sytuacja. Trzeba szukać przyczyny nie bagatelizować . Niektórzy pediatrzy każą przeczekać ale to nie ma na co czekać bo na pewno sytuacja się zacznie coraz częściej powtarzać. Trzeba zrobić szczegółowe badania i jeśli okaże się, że przyczyna tkwi w zaburzeniach układu moczowego to trzeba podjąć jak najszybciej leczenie. Farmakologia i rehabilitacja pęcherza najczęściej to jest. Ważne żeby trafić do dobrego lekarza który postawi trafną diagnozę.
Awatar użytkownika
adrraci

Post autor: adrraci »

hejka
Awatar użytkownika
Pure

Post autor: Pure »

A w jakim wieku w ogóle masz dziecko i co dokładnie się dzieje?
Awatar użytkownika
Feri

Post autor: Feri »

O, to i ja się chętnie podepnę pod ten wątek, U nas generalnie problem jest taki, że córa się moczy, zazwyczaj raz, dwa razy w tygodniu - tylko w nocy. Trochę mnie to martwi, bo w lutym skończy już sześć lat. Mam wrażenie, że tylko ja mam taki problem, a kiedy próbuję porozmawiać z mamą, to słyszę, że ja też długo sikałam (w wieku czterech lat już nie, więc to chyba trochę różnica) i że powinnam dać dziecku spokój. Sygnalizowałam o problemie pediatrze, nie zlecił nawet żadnych badań, powiedział tylko, żeby dawać mniej pić przed snem. Powinnam pójść z córką do innego lekarza? Jakoś się przygotować do wizyty?
Awatar użytkownika
magusia

Pure pisze: ↑12 lis 2019, 13:13 A w jakim wieku w ogóle masz dziecko i co dokładnie się dzieje?
To do mnie? Juz pisałam, ma 4 lata, moczy się w nocy, mimo, że w dzień już dawno pożegnaliśmy pieluchy. Byłam u pediatry, zleciła badania i czekamy na wizytę u nefrologa, sprawdzimy dokładnie, chociaż wszystko wydaje się być w porządku. W międzyczasie czytam na www.suchyporanek.pl, bo mi własnie tę stronę pani poleciła, jako rzetelne źródło informacji.
Awatar użytkownika
Pure

@Feri, na suchyporanek.pl masz zakładkę poświęconą wizycie u lekarza i wszystko ładnie rozpisane.
@magusia, a stosujecie alarm wybudzeniowy?
Awatar użytkownika
Feri

Gdzieś obiła mi się już o uszy ta nazwa alarm wybudzeniowy? Na jakiej zasadzie to działa, możesz wytłumaczyć? Dzięki za polecenie https://suchyporanek.pl przejrzałam, w wolnej chwili poczytam.
Awatar użytkownika
verciaska

Post autor: verciaska »

alarm działa tak, że sondę się wkłada w majtki, jest czuła na wilgoć jeśli wyczuje ją to się włącza i budzi dziecko więc może ono pójść do toalety na siku
Awatar użytkownika
magusia

@magusia, a stosujecie alarm wybudzeniowy?
Nie, nie stosuję jeszcze alarmu. Czekam do wizyty, jeśli nie będzie żadnej poważnej przyczyny to spróbuję, bo sporo dobrych opinii czytałam. W styczniu mamy nefrologa, mam prowadzić póki co kalendarz moczenia i dzienniczek mikcji
Awatar użytkownika
Pure

To na tej samej stronie masz też wyjaśnione o alarmie. To takie urządzenie, które wyczuwa wilgoć i działa trochę jak budzik. Pomaga w wyrobieniu nawyku wstawania na siku, nawet jak się jest rozespanym.
Awatar użytkownika
magusia

Pure pisze: ↑13 gru 2019, 10:17 @magusia, a stosujecie alarm wybudzeniowy?
Nie stosowałam, warto? Kiedy można liczyć na efekty i jak to w ogóle działa?
Awatar użytkownika
Feri

Akurat nie stosowałam, ale sporo czytałam na temat tego alarmu wybudzeniowego i podobno przynosi naprawdę dobre efekty. Polega to na tym, że dziecko ma zainstalowaną końcówkę urządzenia w bieliźnie i w momencie, kiedy wyczuje wilgoć, daje dziecku sygnał do tego, żeby dokończyć potrzebę w toalecie.
Awatar użytkownika
magusia

Zaciekawiłyście mnie, zgłębiłam temat, bo wydaje mi się, że u nas to może właśnie być problem z takim twardym snem, alarm zamówiony, będę próbować.
Awatar użytkownika
Pure

@magusia, warto, ale trzeba cierpliwości, bo każde dziecko jest inne i innego czasu potrzebuje, aby wyrobić sobie nawyk wstawania, jak tylko pojawi się wilgoć. Ale znam dwie mamy co stosują i faktycznie te efekty są.
Awatar użytkownika
lenka77

Post autor: lenka77 »

Bardzo dobrych pediatrów w Bielsku-Białej macie w Ultramedic https://www.ultramedic.com.pl/ na Broniewskiego. My zwykle chodzimy do doktor Ireny Grudzieckiej, świetna lekarka, fachowa osoba i miły człowiek z dobrym podejściem do dzieciaczków.
Awatar użytkownika
igakowalik

Post autor: igakowalik »

Każde dziecko jest inne i należy dac mu czas.

p.s. jeśli potrzebujecie w bezpieczny sposób nadać paczkę do Anglii, to serdecznie polecam paczkianglia.com.pl
Awatar użytkownika
sofia32

Post autor: sofia32 »

Koniecznie skonsultuj się z pediatrą. To ważne, żeby specjalista zbadał dziecko i postawił odpowiednią diagnozę. Są centra medyczne jak tu https://cmp.med.pl/cmp-wola/pediatra/ , gdzie możesz umówić się z lekarzem pediatrą - online lub telefonicznie. Z pewnością pomogą i podpowiedzą jak sobie radzić z problemem.
Awatar użytkownika
devi992

Post autor: devi992 »

Planujemy wysłać za rok nasze dziecko do przedszkola, ale jeszcze nie mamy pojęcia, co odpowiedniego wybrać i jakie przedszkole będzie najlepsze. Powinniście zerknąć, sprawdzić i skorzystać, jeśli tylko będzie to dobra opcja. Co mi polecicie, jeśli chodzi o wybór przedszkola?

___
mały plecak dla chłopca
ODPOWIEDZ